It's my right to tell anything in this blog
Enjoy reading guys :)
No SPAMMING please !
If you're unhappy , please click here
Please leave your url - shout box
So it's easy for me to follow yours


NO COPYCATS ALLOWED !

Kalu taknak dengar lagu , please scroll down and turn off :)



Monday, April 4, 2011

chocolate SUKAHATI ♥

Assalammualaikum .

Besa makan dak chocolate sukahati ? Dak en ? Haa ni nak habaq mai . Kat cek ja ada hoho 0_o




Ok tipu . Manada pon , eksyen lebih act . Ni handmade chocolate . And buat pertama kali dalam sejarah kehidupan , cek berjaya mencipta eh eh membuat dan menyiapkan chocolate itu hasil titik peluh sendiri. Wah , bunyi macam susah bebenor. Memang senang gila nak buat. Aina si umur 5 tahun pun bole tolong pippingkan chocolate dalam mould tauuuu. So , korang try laa nah nah .

Recipe :

Korang beli ja apa apa pon brand chcolate yang ada . Tapi yang best beli brand colatta , Umph sikit.
Then , korang cairkan chocolate tu menggunakan kaedah double boiler .
Then , dah agak cair , masukkan dalam acuan . Acuan kat kedai kan macam macam bentuk. Korang pilih ja.
Then , sejukkan dalam refri . Done ! :)
Kalu nak buat lapisan per lapisan tu. First , korang buat lapisan pertama , then sejukkan 2 - 3 mins , then tuang pulak lapisan kedua. And you're done !
Kalu nak letak almond ka , kacang or whatevers , bole jugak . Lepas korang letak lapisan pertama , masukkan jugak kacang or anything yang korang suka , then sejukkan and next  step sama macam di atas ;)

picture form google .

p/s : kita buat sendiri pon sodappppp

Thanks guys for reading :)

No comments: