It's my right to tell anything in this blog
Enjoy reading guys :)
No SPAMMING please !
If you're unhappy , please click here
Please leave your url - shout box
So it's easy for me to follow yours


NO COPYCATS ALLOWED !

Kalu taknak dengar lagu , please scroll down and turn off :)



Thursday, December 16, 2010

Berat naik ? Tidakkk !

Assalammualaikum.

Tidak ku duga , berat begini wuuu. Oh tetiba menyanyi sekadar nak bagi hint heee. BERAT BEGINI ? Oh , that word aku bold and caps lock sebab sebab sebabbbb


BERAT BADAN AKU NAIK , INCREASED , MENINGKATTTT
Oh menn -.-

Actually aku tak berapa nak kisah sebab aku ni memang kaki makan. Segala bendalah dalam rumah ni kalau still ada makanan yang dah lama beli tapi tak terusik , aku akan makan hahaha. Terasa macam ganas pulak. Tetiba terasa macam binatang buas yang sedang memburu mangsa yeehaa. Back to the point , I've gained 55kg ohmygodddd. Berat wey berat. 

For your information , since cuti seminggu ni , most of the time aku akan makan ja. Time makan pon dah tak teratur. Ni yang membuatkan berat badan aku naik sebegitu rupa oh hodoh gila. U know what , breakfast lunch dinner and supper aku akan makan tapi mesti ada tambahan. ROTIIIIIII. Aku pun taktau sejak bila aku ketagih dengan roti and kalau keluar perli mart ke ape ke , roti menjadi kewajipan dulu and yang lain tolak tepi. Kalau tak beli , silap hari bulan boleh mati tau tak. So , better beli dua sekaligus oh tamak . Guess what , sekarang tengah menaip entry ni pun aku tengah makan rotiiiiiiiiii. Ohhh , rotiii -.-


Tadi aku ada terbaca satu artikel yang bilang * sleng indon* ada 4 bahan kimia yang menyebabkan kita berulang ulang kali makan benda yang sama. Kadang kadang tu kita makan something and keesokkannya kita nak makan lagi and lagi and lagiii. Tak paham ? Cennii


Adik : Makk , adik nak makan &%^$% !
Mak : Okay adik ! 
Adik : Mak adik nak makan ^&%*
Mak : Laa , kan kelmarin dah makan , dua lagi ! 
Adik : Nak jugakkkk !
Silap hari bulan , tangan naik mukaaa -.-

Ini semua disebabkan bahan kimia tersebut. Bahan bahan tersebut yang menjadi punca kita makan tak berhenti and free free tangan naik kat pipi macam tadi . First , sodium nitrit. Sodim ini selalu digunakan untuk awet , kasi colourful sikit kan makanan tu and kasi umpps sikit especially dekat ikan salai and daging. Fyi , bahan kimia ini yang menyebabkan kita ketagihan makan and bahan ni boleh menyebabkan kanser. Nowadays banyak kan news report yang terpapar pasal kanser semua kan. Oh takut gilaaa -.- Min , kurangkan makannnn -.- Secondly , BHA or BHT. BHA ( Butylated hydroxyanisole ) and BHT ( Butylated Hydrozyttoluene ) adalah satu antioksidan untuk prevent food daripada bau tengik and berminyak and senang nak jumpa dalam packed kerepek , gula gula getah and minyak sayur.  Ni pon sama boleh menyebabkan ketagihan okay ! Thirdly , Propyl Gallate and function dia sama ja sebab dia packed sekali dengan BHA and BHT. And  lastly Monosodium Glutamate. Ini selalu kita guna time memasak sebab nak tambahkan perisa. 

Sorry kalau tersalah facts or pape je laa . Copied from page ini. So , becareful kalau nak makan tu and jangan ikut nafsu. Min , kau punn -,-

Thanks guys for reading  :)

No comments: